Пиріг “Макова феєрія”

Нам знадобиться:

Для тіста:

  • борошно – 500 г
  • вершкове масло – 250 г
  • жовтки – 4 шт
  • сметана (15-20%) – 4 ст. л. (з гіркою)
  • ванільний цукор – 1 пачка
  • живі дріжджі – 40 г
  • манка – 3 ст. л.

Для макової маси:

  • мак – 600 г
  • молоко – 1 л
  • вершкове масло – 150 г
  • борошно – 6 ст. л.
  • яйця – 7 шт
  • цукор – 1,5 склянки
  • мед – 4 ст. л.
  • какао – 2 ст. л. (без гірки)
  • улюблені сухофрукти (подрібнені волоські горіхи, журавлина, родзинки і т.д.) – 1,5 склянки

Спосіб приготування:

Мак залити киплячим молоком і варити близько 3 хвилин. Вимкніть і відставте мінімум на 3 години, щоб молоко вбралося і мак набряк. Сметану злегка підігріти, додати 1 столову ложку цукру і розтерті дріжджі. Перемішайте і поставте в тепле місце приблизно на 15 хвилин. Просіяне борошно змішати з цукром, додати масло і жовтки. Посікти все ножем, потім додати опару і швидко замісити тісто. Відставити для підйому в тепле місце.

Тим часом приготуйте макову масу. Злийте зайву рідину з маку за допомогою ситечка і тричі перемеліть його. Жовтки збити з цукром до пишної піни. Помішуючи, по одній ложці додавати мелений мак, мед і розтоплене холодне вершкове масло. Після цього додайте борошно і какао. До макової суміші додати сухофрукти і перемішати ложкою. Яєчні білки збийте до стійкої піни та акуратно перемішайте з маковою сумішшю.

Підняте тісто розділити на дві частини (2/3 тіста і 1/3 тіста). Форму застелити пергаментом. Більшу частину тіста розкачайте і викладіть у форму так, щоб тісто виходило в сторони, створюючи бортики. Посипте тісто 3 столовими ложками манки.

Після цього викладіть макову масу.

Меншу частину тіста розкачати і нарізати смужками. На макову масу викласти сітку з тіста і змастити яєчним білком. Акуратно з’єднайте краї викладеної сіточки з нижнім тістом з боків.

Поставте пиріг з маком в розігріту до 170 градусів духовку і випікайте близько 50 хвилин.

Якщо пиріг з маком сильно підрум’янився, зверху застелити папером для випікання, а коли він охолоне, можна полити глазур’ю.

Пиріг “Макова феєрія” готовий!

Смачного 🙂

0 коментарів до “Пиріг “Макова феєрія”Додати →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *