12 страв на святий вечір

Страви на Святвечір: 12 пісних рецептів

Вечір напередодні Різдва – останній вечір Різдвяного посту. У день перед Різдвом нічого не їли до самого вечора – поки на небі не з’являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи першої зірки на небі, вся родина збирається за Святою вечерею. На столі обов’язково повинні стояти 12 пісних страв, кожна з яких має особливе значення. Кількість страв символізує дванадцять апостолів та кількість місяців у році.

Кутя – головна страва на столі, з якої прийнято починати трапезу. Вона символізує достаток і добробут у домі. Кутю готують із зерна, що означає оновлення.

Кутя

як приготувати кутю

 

Узвар – це традиційний напій на Святвечір. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині. Також на стіл подають освячену воду – вона є символом очищення тіла і душі.

Узвар

 

Пісні вареники на Святвечір є символом достатку. В якості начинки пропонуємо використати тушену квашену капусту.

Вареники з тушеною квашеною капустою

рецепт вареників з квашеною капустою

 

За бажанням, подавайте вареники з грибною підливою.

Грибна підлива

рецепт грибної підливи

 

Також грибну підливу можна подати до голубців з тертою картоплею чи просто до відвареної картоплі.

Голубці з тертою картоплею

рецепт голубців

 

Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.

Капусняк

рецепт пісного капусняка

 

Салати на Святу вечерю подаються обов’язково, без них ніяк не обійтися. Традиційні овочі у зимову пору року – це буряк і капуста. А вінегрет – це просто знахідка. Пісний салат має дивовижну властивість – у ньому є абсолютно все вітаміни та мінеральні речовини, що настільки необхідні людському організму.

Вінегрет

 

Страви з квасолі на Святвечір символізують Божу весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Квасоля з морквою та цибулею

 

У меню на Святвечір варто додати рибу, і бажано не привізну, а традиційного коропа.

Смажений короп

 

Обов’язково на Святий вечір треба подати маринований оселедець. Рекомендуємо готувати оселедець за 1-2 дні перед подачею на стіл, аби він зміг добре замаринуватися.

Оселедець, маринований з цибулею

рецепт маринованого оселедцю

 

На десерт господині смажать пампушки, які можуть бути з різноманітними начинками – з маком, з вишнями, з варенням і т. д. Дуже смачні і такі улюблені дітками пампушки з розою.

Пампухи з розою

пончики з розою

 

Також пропонуємо спекти смачний завиваний маківник з дріжджового тіста.

Маківник

 

Шануйте традиції, бережіть сімейні цінності і проведіть цей священний день в теплому сімейному колі!

Смачної куті!

0 коментарів до “Страви на Святвечір: 12 пісних рецептівДодати →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *