Вечір напередодні Різдва – останній вечір Різдвяного посту. У день перед Різдвом нічого не їли до самого вечора – поки на небі не з’являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи першої зірки на небі, вся родина збирається за Святою вечерею. На столі обов’язково повинні стояти 12 пісних страв, кожна з яких має особливе значення. Кількість страв символізує дванадцять апостолів та кількість місяців у році.
Кутя – головна страва на столі, з якої прийнято починати трапезу. Вона символізує достаток і добробут у домі. Кутю готують із зерна, що означає оновлення.
Узвар – це традиційний напій на Святвечір. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині. Також на стіл подають освячену воду – вона є символом очищення тіла і душі.
Пісні вареники на Святвечір є символом достатку. В якості начинки пропонуємо використати тушену квашену капусту.
Вареники з тушеною квашеною капустою
За бажанням, подавайте вареники з грибною підливою.
Також грибну підливу можна подати до голубців з тертою картоплею чи просто до відвареної картоплі.
Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.
Салати на Святу вечерю подаються обов’язково, без них ніяк не обійтися. Традиційні овочі у зимову пору року – це буряк і капуста. А вінегрет – це просто знахідка. Пісний салат має дивовижну властивість – у ньому є абсолютно все вітаміни та мінеральні речовини, що настільки необхідні людському організму.
Страви з квасолі на Святвечір символізують Божу весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
У меню на Святвечір варто додати рибу, і бажано не привізну, а традиційного коропа.
Обов’язково на Святий вечір треба подати маринований оселедець. Рекомендуємо готувати оселедець за 1-2 дні перед подачею на стіл, аби він зміг добре замаринуватися.
Оселедець, маринований з цибулею
На десерт господині смажать пампушки, які можуть бути з різноманітними начинками – з маком, з вишнями, з варенням і т. д. Дуже смачні і такі улюблені дітками пампушки з розою.
Також пропонуємо спекти смачний завиваний маківник з дріжджового тіста.
Шануйте традиції, бережіть сімейні цінності і проведіть цей священний день в теплому сімейному колі!
Смачної куті!
0 коментарів до “Страви на Святвечір: 12 пісних рецептів”Додати →