беліш з яблуками

Беліш з яблуками

Нам знадобиться:

Для тіста:

  • вода – 125 мл.
  • олія – 2 ст. л.
  • борошно – 500 г
  • сметана (15%) – 125 г
  • сухі дріжджі – 6 г
  • вершкове масло – 50 г
  • цукор – 1 ч. л.
  • сіль- дрібка

Для начинки:

  • яблука – 500 г
  • цукор – за смаком (залежить від того, на скільки солодкі яблука)
  • вершкове масло – 2 ст. л.

Крім того:

  • яйце – 1 шт. (для змащування тіста)
  • вершкове масло – для змащування форми

Спосіб приготування:

Спочатку потрібно з’єднати сухі дріжджі, цукор і теплу воду. Перемішати, залишити в теплому місці на 15 хвилин. Маса повинна трохи спінитися.

В окремій мисці з’єднати остигле розтоплене вершкове масло, сметану і сіль, перемішати.

На дно великої миски вилити суміш сметани з маслом, просіяти більшу частину борошна, зверху зробити невелике заглиблення, вилити в нього дріжджову суміш. Перемішати спочатку зверху так, щоб дріжджі з’єдналися з борошном, потім перемішати вже все разом, зі сметаною і маслом. Додати борошно, що залишилося. Замісити руками м’яке однорідне тісто. Додати олію, вимісити ще раз.

Залишити тісто, накривши рушником, в теплому місці на 15 хвилин. Потім обм’яти і залишити ще на 15 хвилин. Тісто готове. Воно повинно вийти дуже приємним на дотик, пружним, абсолютно не липнути до рук.

2/3 тіста треба розкачати в тонкий пласт (0,5 см завтовшки), акуратно перенести його в форму для випічки, попередньо змащену вершковим маслом. Тісто має виступати на пару сантиметрів за краї форми, надлишки необхідно зрізати.

Всередину викласти тонкі скибочки яблук (без шкірки і серцевини), посипати цукром, викласти шматочки вершкового масла (або полити яблука розтопленим маслом).

Тісто, що залишилось, розкачати також в тонкий пласт, накрити беліш, зрізати надлишки тіста. Далі потрібно щільно защіпити краї.

З залишків тіста вирізати і сформувати декор для верху беліша. Підготовлений беліш змастити збитим яйцем. Поставити в попередньо розігріту духовку, випікати до повної готовності (приблизно 30-40 хвилин при 180 градусах).

Готовий беліш з яблуками вийняти з духовки, накрити двома-трьома рушниками, щоб верх був м’яким.

Беліш смачний як в теплому, так і в охолодженому вигляді. Тісто для цього пирога виходить м’яким, ніжним, дуже смачним і не сильно солодким.

Смачного 😉

0 коментарів до “Беліш з яблукамиДодати →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *