Нам знадобиться:
Для тіста:
- вода – 125 мл.
- олія – 2 ст. л.
- борошно – 500 г
- сметана (15%) – 125 г
- сухі дріжджі – 6 г
- вершкове масло – 50 г
- цукор – 1 ч. л.
- сіль- дрібка
Для начинки:
- яблука – 500 г
- цукор – за смаком (залежить від того, на скільки солодкі яблука)
- вершкове масло – 2 ст. л.
Крім того:
- яйце – 1 шт. (для змащування тіста)
- вершкове масло – для змащування форми
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно з’єднати сухі дріжджі, цукор і теплу воду. Перемішати, залишити в теплому місці на 15 хвилин. Маса повинна трохи спінитися.
В окремій мисці з’єднати остигле розтоплене вершкове масло, сметану і сіль, перемішати.
На дно великої миски вилити суміш сметани з маслом, просіяти більшу частину борошна, зверху зробити невелике заглиблення, вилити в нього дріжджову суміш. Перемішати спочатку зверху так, щоб дріжджі з’єдналися з борошном, потім перемішати вже все разом, зі сметаною і маслом. Додати борошно, що залишилося. Замісити руками м’яке однорідне тісто. Додати олію, вимісити ще раз.
Залишити тісто, накривши рушником, в теплому місці на 15 хвилин. Потім обм’яти і залишити ще на 15 хвилин. Тісто готове. Воно повинно вийти дуже приємним на дотик, пружним, абсолютно не липнути до рук.
2/3 тіста треба розкачати в тонкий пласт (0,5 см завтовшки), акуратно перенести його в форму для випічки, попередньо змащену вершковим маслом. Тісто має виступати на пару сантиметрів за краї форми, надлишки необхідно зрізати.
Всередину викласти тонкі скибочки яблук (без шкірки і серцевини), посипати цукром, викласти шматочки вершкового масла (або полити яблука розтопленим маслом).
Тісто, що залишилось, розкачати також в тонкий пласт, накрити беліш, зрізати надлишки тіста. Далі потрібно щільно защіпити краї.
З залишків тіста вирізати і сформувати декор для верху беліша. Підготовлений беліш змастити збитим яйцем. Поставити в попередньо розігріту духовку, випікати до повної готовності (приблизно 30-40 хвилин при 180 градусах).
Готовий беліш з яблуками вийняти з духовки, накрити двома-трьома рушниками, щоб верх був м’яким.
Беліш смачний як в теплому, так і в охолодженому вигляді. Тісто для цього пирога виходить м’яким, ніжним, дуже смачним і не сильно солодким.
Смачного 😉
0 коментарів до “Беліш з яблуками”Додати →