узбецька самса

Узбецька самса

Нам знадобиться:

Для тіста:

  • борошно – 4 скл.
  • яйце – 1 шт.
  • тепла вода – 1 скл.
  • вершкове масло – 100 г
  • сіль – 1/2 ч. л.

Для начинки:

  • баранина
  • баранячий жир
  • цибуля
  • сіль
  • перець
  • можна будь-які спеції

Спосіб приготування:

У теплу воду додаємо яйце, сіль, вершкове масло (м’яке), все виделкою трохи збиваємо, розмішуємо до розчинення солі.

Поступово додаємо борошно, одночасно розмішуючи.

Коли тісто стане густим, викладаємо його на робочу поверхню і добре вимішуємо.

Розділяємо тісто на 3 частини.

Кожну частину скачуємо в колобок.

Залишаємо на столі, накривши чистим рушником. Тим часом приготуємо начинку.

М’ясо і жир дрібно нарізаємо.

Додаємо порізану цибулю, сіль, перець та улюблені спеції. Можна ще додати зелень за бажанням. Перемішуємо.

Тепер перейдемо до формування нашої самси. Робочу поверхню посипаємо крохмалем. Розкачувати тісто ми будемо на крохмалі, так воно виходить дуже гладким та ніжним.

Розкачуємо тонко тісто (2-3 мм).

Розтоплюємо вершкове масло або жир і даємо трішки охолонути. Дуже тонко змащуємо ним пласт тіста. Залишаємо його так підсихати, тим часом розкачуємо другий пласт тіста, бажано такого ж діаметру.

Розкачуємо, намотуємо на качалку і переносимо на перший пласт тіста. Також тонко змащуємо його маслом.

Розкачуємо третій пласт тіста, переносимо і також змащуємо маслом (перед тим як ставити кожен наступний пласт тіста. дайте обов’язково маслу застигнути).

Коли масло застигне, починаємо скручувати рулетик.

Починаємо різати з середини гострим ножем шматочки, товщиною 1,5 см.

Потім знаходимо край тіста, трохи відмотуємо.

І вкладаємо на зріз (він буде скріплювати шари між собою, щоб вони не розповзлися). Тепер зверху качалкою акуратно починаємо розкачувати тісто. Перед тим як розкачувати, шматочки тіста можна поставити в морозилку на 10-15 хвилин. Шматочки стануть твердими (за рахунок масла) і їх буде дуже зручно розкачувати без борошна або крохмалю.

Серединку сильно розкачувати не потрібно, більше звертати увагу на краї тіста. Вони повинні бути тонші.

Ось так виглядає коржик зі зворотньої сторони. По середині видно шари, а по краях – ні.

Викладаємо начинку на ту сторону, яку ми розкачували (1 ст. л.).

Защіпуємо трикутником.

Викладаємо на деко, застелене пергаментом швом вниз. Яйцем (або чимось іншим) змащувати не треба! Інакше яйце залиє шари і вони вже не будуть такі чіткі.

Випікаємо при 200-220 градусах 40 хвилин. Приблизно за 15-20 хвилин до кінця випікання можна трохи змастити їх жовтком, розведеним водою. Так як самси вже надулися, вкрилися скоринкою, можна їх змастити, щоб колір був апетитнішим. Але цього робити не обов’язково. За бажанням.

Якщо узбецькі самси їсти одразу, то вони дуже хрумкі. А якщо трошки полежать, стають м’якшими.  Але зверху все-одно хрусткі, а всередині соковиті.

рецепт узбецької самси

Смачного 😉

http://kulinariya123.blogspot.com/2012/05/sloenaja-samsa.html

0 коментарів до “Узбецька самсаДодати →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *