Нам знадобиться:
- гірчичний порошок – 50 г
- сіль, цукор, оцет, олія – за смаком
- куркума мелена, зерна гірчиці – за бажанням
Спосіб приготування:
Гірчичний порошок продається скрізь. Слідкуйте тільки, щоб пакетик був герметичний, так як на повітрі гірчиця швидко втрачає свої властивості. При бажанні можна змолоти кавомолкою трохи обсмажені зерна гірчиці.
Ідеально, якщо є харчовий термос, який може зберегти температуру кілька годин, щоб краще утворилося гірчичне масло. Якщо ні – не біда. Порошок гірчиці обов’язково просіяти, через чайне ситечко. Це важливо, щоб домашня гірчиця вийшла гострою і пекучою.
У глибоку і невелику керамічну миску всипати просіяний порошок гірчиці. Долити дуже крутий окріп, буквально з сильно киплячого чайника. Ретельно розмішати гірчичний порошок з окропом до утворення однорідної напіврідкої пасти. Щоб домашня гірчиця заварилася і виділилося гірчичне масло, треба протягом хоча б 30 хв потримати гірчичну пасту гарячою.
Харчовий термос достатньо відразу ж закупорити і залишити на час, він добре збереже температуру. Якщо термоса немає, скористайтеся водяною банею. У каструлю, більшою за діаметром, ніж посуд з гірчицею, налити окріп, поставити посуд з гірчичною пастою в окріп, щоб при кипінні вода в каструлі не переливалася через край і відразу ж поставити каструлю на вогонь, довести воду до слабкого кипіння. Домашня гірчиця буде весь час гарячою. Залишити водяну баню на вогні.
Коли гірчиця охолоне, залиште її на 10-12 годин (до 1 доби) в прохолодному місці, щоб вийшла гіркота. Якщо цього не зробити, скоріш за все домашня гірчиця буде гіркою, або гострою і гіркою. Після цього у гірчицю слід додати цукор, сіль і оцет – за смаком. Якщо хочете, для красивого жовтуватого кольору можна додати трохи порошку куркуми. Часто в гарячу гірчицю додають цілі гірчичні зерна. Але це за бажанням. Якщо гірчиця занадто густа, розбавити окропом. Додати 1 ч. л. олії і перемішати.
Домашня гірчиця вже за смаком з ознаками гостроти, але вона ще не зовсім гостра, їй потрібно «визріти». Перекласти гірчицю в баночку, герметично закрутити і поставити в холодильник. Гострота з’являється з часом. Можливо, знадобиться кілька днів. Через 3-4 дні домашня гірчиця стає потрібної гостроти. Така, як вона повинна бути!
Смачного 😉
0 коментарів до “Домашня гірчиця”Додати →