Нам знадобиться:
- вівсяні пластівці – 50 г
- кукурудзяні пластівці – 40 г
- шоколад гіркий – 120 г
- вершкове масло – 150 г
- цукор – 200 г
- згущене молоко – 150 г
- агар-агар – 3 г
- яєчний білок – 3 шт.
- вода – 150 г
- ванілін – щіпка
- вершки молочні – 70 г
- цукрова пудра – за смаком
Спосіб приготування:
Насамперед, за кілька годин до приготування торта, треба замочити в сотейнику агар-агар в теплій воді. Карамелізувати вівсяні пластівці: просмажити на сковороді з товстим дном до появи легкого приємного запаху. Обережно, не перегрійте! Потім потроху всипати цукор (50 г) і додати масло (20 г). Сковорода до цього моменту буде вже добре розігріта. Масло і цукор відразу розплавляться і вийде карамель. Перемішати, щоб вміст сковороди рівномірно покрився карамеллю.
Висипати в миску карамельні вівсяні пластівці, додати до них кукурудзяні (якщо пластівці занадто великі, можна трохи подрібнити їх, поклавши в пакет і прокатавши качалкою).
Розтопити на водяній бані шоколад з маслом, що залишилося (30 г). З’єднати шоколадну суміш з сухою і ретельно перемішати. Викласти шоколадну суміш в застелену пергаментом форму (у мене діаметром 20 см), розрівняти, утрамбувати і відправити в холодильник.
Для суфле розм’якшене вершкове масло (100 г) збити зі згущеним молоком і ваніліном (приблизно 0,5 г) до отримання однорідної маси.
Поставити на плиту сотейник з агар-агаром, довести вміст до кипіння при енергійному помішуванні, агар розтопиться, почне густіти і пінитися. Висипати в сотейник цукор (150 г), знову довести сироп до кипіння і варити на середньому вогні до стану, коли крапля, падаючи з ложки, тягне за собою нитку.
Паралельно збити білки до стійких піків. Ємність з правильно збитими білками можна спокійно перевернути і вони не випадуть.
У збиті білки тонкою цівкою і весь час збиваючи ввести киплячий сироп. Маса сильно збільшиться в об’ємі і стане пишною.
Відразу ж ввести збите масло зі згущеним молоком, інтенсивно, але акуратно перемішуючи лопаткою. Вийде кремоподібна маса.
Відразу ж викласти суфле в форму з шоколадною основою і прибрати в холодильник до застигання. Суфле на агарі застигає практично моментально.
На цьому можна зупинитися, але можна покрити торт шоколадною глазур’ю чи збитими вершками (наприклад, у формі квіточок як у нашому випадку).
Ось і розріз торта. Суфле просто повітряне і неймовірно смачне.
Смачного 😉
0 коментарів до “Торт «Пташине молоко» (без випічки)”Додати →